Opiskelijakulttuuri
Insinööriopiskelijakulttuuri on iloista, yhteishenkeä luovaa toimintaa. Kuten opiskelijakulttuurilla yleensäkin, insinööriopiskelijakulttuurilla on merkittävä rooli opiskelijoiden keskinäisessä verkostoitumisessa sekä yhteisten etujen ja hyvinvoinnin edistämisessä. Haalarit, Insinöörilakki ja Laulumatti ovat oleellinen osa insinööriopiskelijakulttuuria.
Insinööriopiskelijan varusteet
Haalarit
Insinööriopiskelijan tunnistaa heti opintojen alusta opiskelijahaalareista. Haalarit on erivärisiä, sillä värit kertovat joko oppilaitoksesta tai yhdistyksestä, johon opiskelija kuuluu.
Haalariperinne juontaa teekkareilta ja on vuosien saatossa yleistynyt lähes kaikkien korkeakouluopiskelijoiden tunnukseksi. Haalarit ovat paitsi hyvä suojavaate erinäisissä iloisissa seikkailuissa, myös hyvä verkostoitumisen ja yhteishengen edistäjä. Kaikkein menevimmät opiskelijat tunnistaakin haalareista, joista löytyy lukuisia haalarimerkkejä ja erivärisiä lahkeen tai hihan osia.
Haalareiden käyttöön liittyy lukuisia ohjeita. Haalareita ei esimerkiksi saa pestä. Haalarit päällä voi käydä toki suihkussa tai vaikkapa uimassa, jos on pakottava tarve siistiä haalareita.
Insinöörilakki
Ensimmäisen opiskeluvuoden vapusta lähtien opiskelija saa painaa päähänsä Insinöörilakin eli tuttavallisemmin imppulakin.
Legendaarisen insinöörilakin ideoi vuonna 1969 helsinkiläinen insinööriopiskelija Heikki Silván. Kahdeksankulmainen mustalla tupsulla/nyörillä varustettu violetin värinen samettilakki on jokaisen insinöörin ja insinööriopiskelijan päätunnus.
Insinöörilakin voi tilata Insinööriliiton kautta tai keväisin ryhmätilauksena oman paikallisyhdistyksen kautta.
Laulumatti
Vuoteen mahtuu monenlaista juhlaa. Insinöörijuhliin kuuluvat aina musiikki ja erityisesti juomalaulut. Insinööriopiskelijaliitto lanseerasi vuonna 2004 ensimmäisen valtakunnallisen laulukirjan eli Laulumatin.
Laulumatista on ilmentynyt jo kolmas painos mikä on saatavilla paikallisyhdistyksiltä kautta maan.